tr Turkish

ÖZEL

MİMOZA

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİĞİ

Dişeti Tedavisi

Dişeti Tedavisi

Periodontoloji Nedir ?

Periodontoloji, dişleri çevreleyen kemik ve dişeti dokularının hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır.
Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?
Dişeti hastalığının pek çok bulgusu vardır;
⦁ Diş fırçalama sırasında kanayan dişetleri
⦁ Kırmızı, şiş ve hassas dişetleri
⦁ Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri
⦁ Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı
⦁ Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
⦁ Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
⦁ Bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma
⦁ Sürekli kötü ağız kokusu
Bununla beraber, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla dişhekimine gitmek son derece önemlidir.

Periodontoloji bölümü hangi tedavileri gerçekleştirmektedir?
Periodontoloji bölümü,başlangıç tedavisi olan diştaşı temizliğiyle başlayıp, hastalığın şiddetine göre küretaj, flap operasyonları ve estetik dişeti operasyonları dediğimiz mukogingival cerrahiler gibi ileri periodontal tedavileri kapsayan işlemler bütünüdür.
Hasta dişeti sorunu yaşadığını nasıl anlar?
Dişeti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi, dişeti kanamasıdır. Bunun yanı sıra, dişetlerinde görülen şişme ve kızarıklık,kaşıntı ve kurcalama hissi, bölgesel veya yaygın çekilmeler ve çekilen bölgelerde hassasiyetle de kendini belli eder. Daha ileri durumlarda ise, diş ve diş eti arasından iltihap akışı, dişlerde patolojik migrasyon dediğimiz yer değişikliği, uzama ve sallanmalar gözlemlenebilir. Tüm bu belirtilere kötü koku ve tat eşlik edebilir.
Diş fırçalarken dişetleri kanıyorsa bir sorun var mıdır, bir hekime gitmeli mi?
Diş fırçalarken gelişen dişeti kanaması, dişeti hastalığının en erken ve en önemli belirtisidir. Mutlaka bir dişeti hastalıkları(Periodontoloji) uzmanına gitmek gerekir.
Dişeti rahatsızlıkları başka bir hastalığın habercisi olabilir mi?
Diş eti sağlığı genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Günümüzde yapılan pek çok çalışma sonucunda şeker hastalığı ile diş eti hastalığı arasında önemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir .Şeker hastalarında dişetlerinde kanama, ödem ve abse gelişimine yatkınlık gözlenir. Diyabetin yanısıra, kalp hastalıkları ve Akciğer hastalıkları ile dişeti hastalıkları arasında da önemli ilişkiler bulunmuştur. Lökoplaki, Liken planus gibi bazı cilt hastalıklarının ilk belirtilerini diş eti ve yanak mukozasında yaygın kızarıklık ve plaklar şeklinde gözlemleyebiliriz. Ayrıca erken dönemde dişetlerinde görülen tipik eritem şeklindeki yaygın kızarıklık ve kanama, Lösemi gibi bazı kan hastalıklarının belirtisi olabilir.

Gummy Smile Nedir? Güldüğümde Dişetlerim Olması Gerekenden Fazla Görünüyorsa Ne Yapabilirim?

Gummy Smile; gülümseme esnasında dişetlerinin normalde estetik olarak kabul edilen miktardan daha fazla göründüğü durumdur. Böyle bir problem varsa dişetlerinin görünme miktarı ve dişlerin periodontal ( dişeti sağlığı ve kemik desteği ) durumu göz önünde bulundurularak müdahale şekli belirlenir. Tedavi seçenekleri; dişeti konumunun dokuların izin verdiği ölçüde yukarı alınarak değiştirilmesi ve /veya dudağın bir miktar aşağı alınmasıdır. Her iki işlem de lokal anestezi altında yaklaşık 30-40 dakika süren küçük cerrahi işlemlerdir. Cerrahi müdahale dışında Botoks uygulaması da son yıllarda gummy smile tedavi seçenekleri arasına girmiştir.

Dişeti neden kanar?

Dişetinde meydana gelen kanamalar altta yatan bir dişeti rahatsızlığının habercisi olabilir. Bakteri plağı ve diştaşı (tartar) birikimleri sonucunda dişetlerinde ve dişleri çene içerisinde tutan kemikte o bölgeyle sınırlı iltihapsal bir alan oluşmakta ve dişeti kanaması ortaya çıkmaktadır.

Dişeti kanadığında ne yapılmalıdır?

Öncelikle kanama gelişen bölgeler için daha dikkatli fırçalama ve diş ipi kullanılması ile beraber ağız hijyeni en iyi seviyeye getirilmelidir ki vücudun kendini yenileme kapasitesi kendini gösterebilsin. Kanama oluşan bölgeler tüm ağız hijyeni uygulamalarına rağmen toparlama göstermiyorsa en kısa zamanda diş hekimine kontrol amaçlı gidilmelidir.

Dişeti kanamaları için nasıl önlem alınmalıdır?

Dişeti kanaması olmadan önlem alabilmek için ağız hijyeni uygulamalarına azami derecede önem gösterilmelidir. Dişler mutlaka günde 2 kere, sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce, fırçalama süresi en az 2 dakika olacak şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama esnasında hem dişler hem de dişetleri masaj yapılacak şekilde fırça hareketleri uygulanmalıdır. Fırçalama sonrası için ise diş arası bakımları tam olarak yapabilmek için diş aralarında diş ipi veya diş arası fırçası gibi ağız hijyenine katkıda bulunacak yardımcı temizleyiciler kullanılmalıdır.

Dişeti kanaması diş kaybına neden olur mu?

Dişetlerinde meydana gelen kanamalar tek başına diş kayıplarına neden olmayacağı gibi altta yatan bir dişeti rahatsızlığının habercisi olabilir. Mutlaka kanama olan bölgeler hekim diş hekimi tarafından özenle incelenmeli ve sorunun kaynağı belirlenmelidir.

Dişeti kanaması olanlara tavsiyeler

Dişeti kanaması yaşayan bireylerin diş fırçalama ve diş arası bakım yapma alışkanlıklarını her ne nedenle olursa olsun bırakmamaları gerekmektedir. Ağız hijyeni iyi duruma getirildiğinde vücudun kendini yenileme kapasitesi ve hastalıklarla savaşması çok daha kolay olacaktır. Bu hastaların dişeti kanaması olmasından dolayı fırçalama yapmamaları olayı kısır bir döngü içine sokacak ve var olan durumun daha da kötüleşmesine neden olacaktır.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

İstanbul Şubemiz

Gaziantep Şubemiz

İstanbul Şubemiz

Gaziantep Şubemiz

İstanbul Şubemiz

Gaziantep Şubemiz

İstanbul Şubemiz Randevu Talep Formu

Gaziantep Şubemiz Randevu Talep Formu