İmplant nedir?
İmplant; eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene içerisine yerleştirilen çoğunlukla vida şeklindeki yapay bir diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algıladığından, implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadır ve implantların yüksek doku uyumu nedeniyle başarı oranı oldukça yüksektir. Diş hekimliğinde çok yaygın kullanım alanı bulma nedeni; tek diş eksikliklerinden, hiç dişi olmayan hastalara kadar, çok geniş bir yelpazede uygulanabilir olmasıdır. Bu uygulama, komşu dişlere hiç müdahale edilmeden gerçekleştirilir. Gerek çiğneme hissinin normale en yakın olması, gerekse diğer dişlere müdahale etmeden tedavi imkanı yaratması; yaşadığımız yüzyılda implant içeren yöntemleri, en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biri haline getirmiştir.
İmplantlar yerleştirildikten sonra proteziniz ne zaman yapılabilir?
İmplantların yerleştirildikten sonra kemik ile kaynaşması (osteointegrasyon) için, eğer ileri uygulamalar yapılmamış ise; hastanın yaşı, kemik kalitesi ve sistemik durumuna bağlı olarak 1 ile 6 ay arasında değişen kemik iyileşme süresi gerekmektedir. Günümüzde kullanılan implantların yüzey özelliklerinin gelişmesiyle, eğer implant kemiğe bağlı olarak yeterli kuvvet ile yerleştirilebilmiş ise fonksiyona geçmeyen veya bazı durumlarda fonksiyonda olan geçici implant üstü protezler yapılabilmektedir. İmplant üstüne yapılacak protezin zamanını belirleyen birçok faktör vardır. Diş hekiminiz ayrıntılı değerlendirme sonrası doğru zamanlamayı, sizin beklentilerinizi de dikkate alarak belirleyecektir.
Hangi durumlarda implant yapılmalıdır?
Diş eksikliği olan kişiler fonksiyonel ve estetik birçok sorun yaşamaktadırlar. Diş eksikliğinde etkin bir çiğneme yapılamamaktadır. Diş kaybı, kapanışın da değişmesine neden olduğundan; çene ekleminde sorunlara neden olabilir. Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir.
İmplantlar; dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir. Dişlerin eksik olduğu bölgelerde zamanla çene kemiğinde erime meydana gelir. Diş çekimini takiben implantın uygulanması bu erime miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Komşu dişlerden destek almadığından geleneksel köprülere göre daha koruyucu bir uygulamadır. Çenelerde en sondaki dişlerin eksik olduğu durumlarda sabit bir protez (kuron veya köprü gibi) yapılamadığında, hareketli (kişi tarafından takıp çıkartılan) bir protez tercih edilmediğinde ya da tamamen dişsiz ağızlarda çene kemiği silikleştiğinden total protez kullanımı zorlaştığında ve protezin ağız içerisinde oynamasını engellemek amacıyla da implantlar uygulanmaktadır.
Kimlere implant uygulanabilir?
Genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı dişetleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan, iyi ağız bakımı yapan bireyler implant tedavisinde yüksek başarı oranına sahiptir. Bazı durumlarda kemiğin miktarı implant yerleşimi için yeterli olmaz. Eğer kemik kaybı fazla ise, ileri teknikler uygulanarak implant yerleştirilmesi için uygun alt yapı sağlanarak implantlar yerleştirilebilir.
İMPLANTLAR HAKKINDA
Eksik dişler sağlınızı,yeme alışkanlığınızı,konuşmanızı ve görünüşünü bozar.Diş eksikliklerini tedavi etmek yüz kemiklerinin yapısını korur, dişler etrafındaki kemiğin erimesini ve yok olmasını engeller.
Diş eksikliklerini tedavi etmekte implantlar en iyi yoldur çünkü implantlar doğal dişleriniz gibi görünür onları kendi dişiniz gibi hissedersiniz.
İmplantlar doğal dişin kaybedildiği alt veya üst çeneye yerleştirilen vidalardır. Doğal diş köküne benzer ve onu taklit ederler.
İmplantlar titanyumdan üretilir, titanyum sayesinde kemik implantın etrafını iyice sarar vücut titanyumu cok iyi kabul ettiğinden diğer yabancı cisimler gibi reddetmez.
İmplantların kullanım alanları;
*Tek diş eksikliklerini telafi etmek.
*Bir kaç diş eksikliğini köprüyle kapatmak.
*Tüm dişlerin kaybında (köprü ayağı olarak)
*Hareketli protezleri sabitleştirmek.
Çok fazla diş eksikliği durumlarında her diş için bir implant şart değildir.Örneğin 5-6 implantla 10-12 diş eksikliği giderilebilir.
AŞAMALAR
Birinci adım;
Çene kemği röntgenler vasıtsasıyla değerlendirilir.Bu aşamada hekim hastasının implanta uygun olup olmadığını belirler.Hangi tip implantın kullanılacağı ,planlama, implantın pozisyonu belirlenir.
İkinci adım;
Küçük bir operasyonla implant kemiğe yerleştirilir.İmplantın üstü dikişle kapanır. İmplant, diş etiyle aynı seviyede ve diş eti altında kaldığı için görülmez.Tüm bu işlem anestezi altında yapılır ve ağrı hissetmezsiniz.
Üçüncü adım;
Titanyum bir parça, implanta vidalanır.Bu parça kronun altyapısı olarak kullanılacaktır. İşlem basittir, cerrahi gerektirmez.Bu aşamada ölçü alınır.İmplant üzerine geçiçi bir kaplama yapılabilir. İmplantınızın bakımı artık cok önemlidir özel temizleme yöntemleri ve bakım yolları hastaya bildirilir.
Dördüncü adım;
Labaratuarda hazırlanan porselen diş implant üzerine yerleştirilir. Doğal, sağlam bir şekilde diş eksikliği telafi edilir.Büyük olasılıkla birkaç kez kontrole gelmeniz gerekebilir.Dişin ve implatın uyumu kontrol edilecektir.Eğer ağrı, çiğneme sırasında dişlerde hareket olursa mutlaka diş hekiminize başvurun.
Ben Aday mıyım ?
Genellikle implant hastalarında şu şartlar aranır;
Genel sağlık durumunun iyi olması , sağlıklı çene kemiklerine, iyi bir ağız hijyenine sahip olması.
Bazı sağlık koşulları sizi adaylıktan çıkarabilir.Bunlar;
Mevcut başka diş sorunları
Diyabet
Kemik düzensizlikleri
Alkol ve tütün tüketimi
Yararlar ve Riskler
İmplantların en iyi yönü gerçek diş gibi hissettirmeleri ve doğal görünmeleridir. Diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak implantlar sayesinde güvenle yer, konuşur ve gülümsersiniz.